Η σημασία του νερού στην εκχύλιση του Espresoo

Μια δόση espresso αποτελείται κατά 98% από νερό! Συνεπώς, το νερό που θα χρησιμοποιήσετε στη μηχανή σας καθορίζει σε μεγάλο βαθμό την ποιότητα του καφέ σας.  Ποιοτικός espresso χωρίς τη χρήση του κατάλληλου νερού δεν υφίσταται.

Η ποιότητα του νερού δεν επηρεάζει μόνο τη γεύση του τελικού espresso, αλλά έχει επιπτώσεις και στη μηχανή espresso που έχετε επιλέξει. Τα άλατα, o no1 εχθρός της κακής λειτουργίας της μηχανής, δημιουργούνται και συσσωρεύονται σε όλα τα σημεία από όπου περνάει το ζεστό νερό (boiler, σωληνώσεις κτλ.).

Δεν είναι τυχαίο που το 95% των μηχανών espresso και των υπόλοιπων μηχανών καφέ χρειάζεται να επισκευαστούν λόγω συσσώρευσης αλάτων και επειδή οι ιδιοκτήτες τους δεν έχουν προβεί ποτέ σε αφαλάτωση.

 

Πώς επηρεάζει η σύσταση του νερού τη γεύση του espresso;

Αρχικά, θα πρέπει να μάθετε περισσότερα για τη σύσταση του νερού. Φυσικά, όλοι ξέρουμε από το σχολείο ότι η βασική σύσταση του νερού είναι το υδρογόνο και το οξυγόνο, όμως περιλαμβάνει και άλλα στοιχεία (ασβέστιο, μαγνήσιο και νάτριο).

Η περιεκτικότητα των στοιχείων αυτών, όπως και το pH του νερού, αλλάζουν από περιοχή σε περιοχή. Σίγουρα θα έχετε παρατηρήσει κι εσείς ότι το νερό βρύσης στα νησιά έχει διαφορετική γεύση απ’ αυτό της πόλης.

Η σύσταση του νερού επηρεάζει την εκχύλιση ενός espresso καθώς αλληλεπιδρά χημικά και έρχεται σε επαφή με τον αλεσμένο καφέ.

Ένας ελαφρά αλμυρός, πικρός καφές μπορεί να είναι αποτέλεσμα αυξημένης παρουσίας χλωρίου στο νερό, ενώ μια πιο αλκαλική γεύση (πιο στεγνή και με υφή «κιμωλίας») μπορεί να προκύψει εάν βρίσκεστε σε μια πιο ξηρή γεωγραφική περιοχή, της οποίας το νερό περιλαμβάνει περισσότερα μεταλλικά στοιχεία.

 

Πώς θα εξασφαλίσετε νερό καλής ποιότητας για τη μηχανή σας;

Θα πρέπει να επιλέξετε και να τοποθετήσετε ένα ειδικό φίλτρο, αφού πρώτα πραγματοποιηθεί μέτρηση των στοιχείων του νερού που χρησιμοποιείτε για να καθοριστούν τα επιθυμητά επίπεδα.

Τα φίλτρα βελτιώνουν την ποιότητα του νερού συγκρατώντας άλατα, μικροσωματίδια και οσμές που εμπεριέχονται στο νερό και η τοποθέτησή τους γίνεται εξωτερικά της μηχανής espresso και κάτω από τον πάγκο.

Επίσης, η μέτρηση των στοιχείων του νερού δεν είναι μια απλή διαδικασία, κι όσο πιο ακριβή αποτελέσματα επιθυμείτε, τόσο μεγαλύτερο το κόστος του απαραίτητου εξοπλισμού.

Γι’ αυτό, μην διστάσετε να απευθυνθείτε στον ειδικό!

 

Για ερωτήσεις, βοήθεια, επίλυση του τεχνικού προβλήματος και προτάσεις φίλτρων θα μπορέσετε να μας βρείτε και να σας εξυπηρετήσουμε στην έκθεση της Horeca 2018 από τις 9 έως 12 Φεβρουαρίου στο περίπτερο Hall 1 Stand D17.

 

Alpha Kaffe Team

Αφήστε μια απάντηση