Ποια είναι η σωστή επιλογή & χρήση ενός μύλου καφέ;

Κάντε τη σωστή επιλογή για την καλύτερη άλεση!
Υπάρχουν πάρα πολλοί μύλοι καφέ στην αγορά, με ξεχωριστές δυνατότητες και σημαντικές διαφορές μεταξύ τους. Είναι, συνεπώς, απόλυτα λογικό να μην είστε σίγουροι για το ποιος είναι κατάλληλος για εσάς, να σας έχουν δημιουργηθεί απορίες σχετικά με τις δυνατότητες τους, αλλά και για το κατά πόσο αξίζει να επενδύσετε στο δικό σας μύλο.

Είμαστε εδώ για να απαντήσουμε στις πιο συχνές ερωτήσεις που αφορούν το πολύ σημαντικό ζήτημα της φρέσκιας άλεσης του καφέ!

 

Ερώτηση 1

«Ποιος ο λόγος να μπαίνω κάθε φορά στη διαδικασία της άλεσης του καφέ και να μην τον αγοράζω απλά αλεσμένο;»

Υπάρχουν 4 βασικοί λόγοι για τους οποίους ο φρεσκοαλεσμένος καφές είναι… μονόδρομος για τους πραγματικούς coffee lovers και τους απανταχού baristi:

 

  1. Είναι πιο φρέσκος από τον συσκευασμένο/αποθηκευμένο αλεσμένο καφέ! Η επιφάνεια των ολόκληρων κόκκων του καφέ δεν επηρεάζεται στον ίδιο βαθμό με αυτή των κόκκων του αλεσμένου καφέ από την επαφή της με τον αέρα, έτσι οι ολόκληροι κόκκοι καφέ παραμένουν φρέσκοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

 

  1. Ο φρεσκοαλεσμένος καφές έχει ως αποτέλεσμα ροφήματα με καλύτερη γεύση! Η οξείδωση του καφέ ξεκινά μόλις αυτός αλεστεί και, από τη στιγμή αυτή χρειάζονται 15 με 20 λεπτά για να αρχίσουν να εξανεμίζονται τα αρωματικά συστατικά και τα έλαια του καφέ
  2. Με το να αλέθετε εσείς τον καφέ έχετε τον απόλυτο έλεγχο του βαθμού άλεσης που επιθυμείτε.

 

  1. Αν δεν είστε barista, απλά σας αρέσει να απολαμβάνετε ποιοτικό καφέ στο σπίτι σας, τότε η διαδικασία της άλεσης έχει το extra πλεονέκτημα ότι θα σας κάνει κάθε φορά να αισθάνεστε σαν… home barista.

 

Ερώτηση 2

«Μύλοι άλεσης με λεπίδα ή με μαχαίρια; Ποιες είναι οι διαφορές τους; Ποιο μύλο να προτιμήσω;»

Για να απαντήσουμε στο παραπάνω ερώτημα θα πρέπει να γνωρίσουμε καλύτερα τα δυο βασικά είδη μύλων άλεσης και να εξετάσουμε τα υπέρ και τα κατά του καθενός.

Μύλοι άλεσης με λεπίδα (Blade/Chopper Grinders)

Μύλοι καφέ με λεπίδα

Οι περισσότεροι μύλοι αυτού του είδους αποτελούνται από μια μεταλλική λεπίδα που είναι συνδεδεμένη με ένα περιστρεφόμενο μοτέρ. Η περιστροφική κίνηση της λεπίδας μοιάζει με την κίνηση της έλικας ενός ελικοπτέρου, γι’ αυτό οι μύλοι αυτοί ονομάζονται και chopper grinders. Η λεπίδα ουσιαστικά τεμαχίζει τους κόκκους του καφέ και ο βαθμός άλεσης μπορεί να καθοριστεί στο περίπου με γνώμονα το χρόνο λειτουργίας του μύλου.

Τα υπέρ των μύλων άλεσης με λεπίδα

  1. Είναι απλοί στη χρήση.
  2. Είναι οικονομικοί.

 

Τα κατά των μύλων άλεσης με λεπίδα

  1. Προσφέρουν ανομοιόμορφη άλεση που έχει ως αποτέλεσμα μια ασταθή ποιότητα εκχύλισης.

Η λεπίδα αυτών των μύλων προσπαθεί να αλέσει ταυτόχρονα όλους τους κόκκους και, ως γνωστόν, οι κόκκοι του καφέ δεν έχουν όλοι το ίδιο μέγεθος. Έτσι, ο αλεσμένος καφές που θα προκύψει θα ειναι μια μίξη από χοντροκομμένους και λεπτοκομμένους κόκκους καφέ και η εκχύλιση δεν θα είναι ομοιογενής, με αποτέλεσμα ένα όχι και τόσο καλό φλιτζάνι καφέ.

  1. Δημιουργούν σκόνη καφέ.

Η σκόνη καφέ μπορεί να συσσωρευτεί και να φράξει το φίλτρο της μηχανής σας ή να περάσει από το φίλτρο της καφετιέρας στο φλιτζάνι σας.

  1. Η τριβή των λεπίδων δημιουργεί θερμότητα.

Η θερμότητα αυτή αυξάνει τη θερμοκρασία των κόκκων του καφέ και μπορεί να οδηγήσει σε ένα τελικό ρόφημα με πικρή γεύση ή γεύση καμένου.

Όπως είναι φανερό, η χρήση των μύλων άλεσης με λεπίδα έχει περισσότερα μειονεκτήματα από πλεονεκτήματα.

Τι μπορείτε να κάνετε εάν έχετε ήδη έναν τέτοιο μύλο ή η αγορά του επιβάλλεται για οικονομικούς λόγους;

– Να αδειάζετε το δοχείο μετά από κάθε άλεση, με ιδιαίτερη προσοχή στα σημεία κάτω από τις λεπίδες, όπου μπορεί να έχει συγκεντρωθεί καφές.

– Να μην αλέθετε για πάνω από 15 δευτερόλεπτα. Έτσι, θα μειώσετε τη θερμότητα που δημιουργείται από την τριβή των λεπίδων.

– Κουνήστε ελαφρά το μύλο, ενώ λειτουργεί, για καλύτερη κατανομή του περιεχόμενού του.

Μύλοι άλεσης με μαχαίρια (Burr Grinders)

Στην περίπτωση των μύλων αυτού του είδους, τα μαχαίρια αλέθουν τους κόκκους του καφέ και τους μετατρέπουν σε μορφή πούδρας. Όσο πιο κοντά είναι τα μαχαίρια μεταξύ τους, τόσο πιο λεπτοκομμένο είναι το τελικό αποτέλεσμα. Η απόσταση ανάμεσα στα δυο μαχαίρια είναι αυτή που καθορίζει το βαθμό άλεσης και μπορεί εύκολα να ρυθμιστεί. Μάθετε εδώ για τη σωστή ρύθμιση ενός μύλου άλεσης.

Οι μύλοι άλεσης με μαχαίρια χωρίζονται σε δύο κατηγορίες:
– Μύλοι με επίπεδα μαχαίρια
– Μύλοι με κωνικά μαχαίρια

 

Τα κοινά πλεονεκτήματα και των δυο παραπάνω κατηγοριών είναι τα εξής:

  1. Παράγουν ομοιόμορφο άλεσμα και έχουν ως αποτέλεσμα πιο σταθερή ποιότητα εκχύλισης.
  2. Παράγεται λιγότερη θερμότητα κατά τη λειτουργία τους. Έτσι, ο καφές δεν υπερθερμαίνεται και διατηρεί καλύτερα τα αρώματα και τα έλαιά του.
  3. Σας δίνουν την ευκαιρία να αλλάξετε το βαθμό άλεσης με ακρίβεια, ώστε να αλέσετε καφέ για διαφορετικά ροφήματα (espresso, γαλλικό).
  4. Η συντήρησή τους είναι εύκολη: απλά θα πρέπει να τους καθαρίζετε σε μια συχνή βάση.

 

Η ετυμηγορία του barista

Οι baristi προτιμούν σε γενικές γραμμές τους μύλους με κωνικά μαχαίρια γιατί αλέθουν με χαμηλότερη ταχύτητα, άρα δεν παράγουν περιττή θερμότητα, και είναι πιο αθόρυβοι από τους μύλους με επίπεδα μαχαίρια.

Όσο για τη σύγκριση ανάμεσα στους μύλους με λεπίδες και σε αυτούς με μαχαίρια, όπως θα έχετε καταλάβει μέχρι τώρα, δεν υφίσταται καν.

Στη μάχη των μύλων… τα μαχαίρια κερδίζουν τις λεπίδες!

Η Alpha Kaffe είναι δίπλα σας για οποιοδήποτε απορία ή επίλυση του προβλήματος σας από τους ειδικευμένους ανθρώπους του τεχνικού τμήματος & barista.

 

Η ομάδα της Alpha Kaffe

Αφήστε μια απάντηση